فرمولاسیون مایع ظرفشویی

شرکت مهندسی کاراندیش صنعت شیمی انواع فرمولاسیون مایع ظرفشویی و خط تولید مایع ظرفشویی را با کمترین هزینه طبق جدیدترین روشهای ساخت و تولید و مورد تایید بهداشت و استاندارد ملی  مبتنی بر تجربه مهندسین و محققین شیمی خود ارائه می نماید.

فرمول مایع ظرفشویی

ارائه تخصصی فرمولاسیون انواع مایع ظرفشویی
فرمول مایع ظرفشویی غلیظ


فرمول مایع ظرفشویی شفاف
فرمول مایع ظرفشویی صدفی


فرمول مایع ظرفشویی درخشان کننده ظروف

فرمول مایع ظرفشویی بو بر ظروف
فرمول مایع ظرفشویی گیاهی
فرمول مایع ظرفشویی استاندارد

فرمول مایع ظرفشویی ضد حساسیت
و انواع دیگر فرمول مایع ظرفشویی


تاریخچه مایع ظرفشویی

شستشوي ظروف قدمت طولانی دارد و در زمان‌های گذشته از خاکهای رسی براي شستشوی ظروف استفاده  میشد خاکهای رسی قابليت جذب چربی ها را در بين‌ لايه‌های سيكيلاتی دارد و همچنین خاكستر نيز به دليل داشتن كربنات‌های سديم و پتاسيم و احتمالاً بوراكس نيز  استفاده میشد و بعدها از چوبک و همچنين صابون براي شستشوی ظروف استفاده می شد.

در كشور ما قبل از دهه‌ 1330 مواد گفته شده در فوق براي تميز كردن به كار  می رفت و در حدود سال‌هاي 1332 با ورود پودرهای شوينده در شهرهای بزرگ  كاربرد اين مواد متداول گرديد و در دهه 1340 مايع ظرفشويی دستي توليد و  عرضه گرديد.

در  كشور ما به  دلايل مختلفی از جمله افزايش تعداد واحدهای توليدی مايع  ظرفشويي و همچنین  ناآشنايی با تكنولوژي جديد و چگونگي پيشرفت در جهت  ارتقاء كيفی  فرمولاسيون‌ها  و در ديگر كشورها با توجه به كمبود بخشهای  تحقيق و توسعه،  منابع محدود تهيه مواد اوليه و محدوديت قيمت محصول نهايی  جهت عرضه به بازار  متاسفانه رشد و تكنيك و ارتقا سطح كيفيت اين محصول  چشمگير نبوده است.

در بسياری از كشورهای اروپايی و آمريكا مايع ظرفشويی بر اساس سازگاری با محيط  زيست و افزايش غلظت و حفظ كارآيی بدون ايجاد حساسيت‌های پوستي ايجاد  می شود و در بازارهاي اروپايی توليد مايعات كنستانتره مایع ظرفشویی، به دليل كاهش مواد پركننده و در نتيجه كاهش هزينه بسته‌بندی و كاهش هزينه حمل  و  نقل و كاهش قيمت محصول نهايی و در نهايت قيمت ارزان برای مصرف‌كننده و حفظ محيط زيست روبه افزايش است.

ما به شما با کیفیت ترین فرمولاسیون های مایع ظرفشویی را با توجه به دانش و تکنولوژی روز ارائه می کنیم. در كشور ما بيش از 90 درصد شستشوی ظروف به وسيله مايع ظرفشويی دستی و كمتر از  10 درصد آن توسط شستشوی با ماشين ظرفشويي انجام مي‌گيرد. ساختار و پايه فرمولاسيون مايع ظرفشويي با پودر يا مايع مخصوص ماشين ظرفشويی به طور كامل  متفاوت است.

مایع  ظرفشویی جزو پر مصرف ترین شوینده های خانگی در جهان می باشد که در انواع  کیفیت و رنگهای مختلف و با بسته بندی های متفاوت تولید می گردد.

مایع ظرفشویی چیست

مايع ظرفشويی يكی از محصولات پرمصرف فرآورده‌های شوينده و بهداشتی است که در عرف عامیانه به آن ریکا می گویند.

مایع ظرفشویی محصولی کف زا است که برای شستن ظروف از آن استفاده میشود و قادر است تا کلیه چربی ها,لکه های غذا,آلودگی ها و اضافات غذا را به طور کامل از روی ظروف پاک نماید.

مایع ظرفشویی با توجه به استفاده از سورفکتانت های مختلف و افزایش حلالیت آنها در آب سبب کاهش تنش سطحی می شود و سبب افزایش قدرت مضاعف آب  برای پاک کنندگی بهتر می شود.

باید بدانیم که اساس مواد متشكله در فرمولاسيون مايع ظرفشويی دستی بر مبنای آميزه سورفكتانت ها به منظور دستيابی به كيفيت بهتر كارآيی بيشتر و همچنين محافظت پوست بوده و می تواند تا ميزان 40 درصد فرمول را شامل شود و پركننده آن آب است كه مي‌تواند تا حدود  الی 70 درصد از فرمول را شامل می شود.

نحوه عملکرد مایع ظرفشویی

با وجود سورفکتانت های آنیونیک,کاتیونیک,آمفوتریک و نانیونیک و همچنین مواد جانبی دیگر در فرمولاسیون تولید مایع ظرفشویی وقتی با آب مخلوط میشود اقدام به ایجاد کف فراوان بر روی سطح ظروف مینماید که این کف ها دارای دو قطب آب گریز و قطب آب دوست هستند.

کف های موجود بر سطح ظروف کثیف با ایجاد پیوند بین مولکول های چربی و آب میشود که با حل کردن چربی ها و کثیفی های رو ظروف در آب پس از آبکشی باعث تمیز شدن ظروف می شود.

ملكولهای سورفكتانت  ها متشكل از دو بخش آبگريز و آبدوست هستند كه از طريق بخش آبگريز خود در  سطح لايه چرک و چربی و آب از طرف ديگر می گردند. لايه  چربی در اين شرايط تكه تكه شده و از سطح ظرف دفع می شوند و بصورت ذرات  بسيار ريز كلوئيدی در آب شتشو معلق شده و شسته می شوند.

در آميزه مناسب سورفكتانت‌ها اين مواد بعنوان syncrgism يا عامل تقويت كننده متقابل عامل می كنند بدين ترتيب كه به اختلاط اين مواد غلظت بحراني تشكيل مسيل كمتری  اعطا می كنند و اين سورفكتانت‌ها در غلظت‌های كم مي‌توانند تعداد فيلمهای  بيشتری تشكيل داده و مقدار چرک و چربی بيشتری را به صورت معلق تو كلوئيدی  درآوردند كه در نتيجه كار آمد تر شده و به كاهش مصرف مواد اوليه و در نتيجه  قيمت مناسب با حفظ كارآيی يكسان می انجامد. 

ویژگی های فرمولاسون مایع ظرفشویی

یک مایع ظرفشویی باکیفیت باید از لحاظ اکتیو (ماده فعال) و ساختار فرمولاسیون به نحوی باشد که با وجود سورفکتانت ها و مواد جانبی استفاده شده در ساخت آن بتواند کلیه باکتری ها و چربی ها و آلودگی ها و بوی بد ظروف را از بین ببرد و همچنین در عین قدرت پاکنندگی بالای خود ظروف را براق و درخشان نماید.

همچنین یک مایع ظرفشویی کیفیت بالا باید علاوه بر قدرت تمیز کنندگی ظروف و کف کنندگی بالا و غلضت مناسب بروی ظروف شیشه ای هیچگونه لک و ماتی برجا نگذارد و کاملا ظروف شیشه ای را براق و درخشان نماید.

روش ساخت مایع ظرفشویی

در اینجا به طور مختصر درباره طریقه تولید مایع ظرفشویی توضیحاتی را ارائه میکنیم و شما جهت اطلاعات کامل و دقیق چگونگی تولید با دستگاه و تجهیزات میتوانید در بخش خط تولید مایع ظرفشویی با نحوه کار خط تولید مایع ظرفشویی آشنا شوید.

محصول مایع ظرفشویی حاصل ترکیب خنثی شده آلکیل بنزن سولفونیک اسید خطی با مواد قلیایی است  که با اضافه شدن مواد دیگری نظیر سورفکتانت های آنیونیک,کاتیونیک,آمفوتریک,نانیونیک, فیلرها ,اسانس ها,نرم کننده ها و غلضت دهنده ها تولید می شود..

ماده قلیایی که در خنثی کردن مایع ظرفشویی در زمان تولید استفاده میشود تاثیر بالایی بر کیفیت آن دارد. در تولید مایع ظرفشویی از ماده  خنثی کننده سدیم هیدروکسید استفاده می شود که با پوست ناسازگار است و ما  جهت تولید مایع ظرفشویی باکیفیت میتوانیم از دی اتانول آمین یا تری اتانول  آمین استفاده نماییم که نسبت به سدیم هیدروکسید حساسیت های کمتری را برای پوست دست ایجاد می کند.

1-مایع ظرفشویی را درحد آزمایشگاهی می توان حدود یک لیتر هم تولید کرد چون  نیاز به دما و فشار خاصی ندارد و عملا با ترکیب کردن مواد مختلف شیمیایی با یکدیگر  تولید میشود.

2-درمقیاس معمولی یا به عبارتی صنعتی برای تولید مایع ظرفشویی تنها نیازمند یک میکسر معمولی ارزان قیمت می باشید که در قسمت خط تولید مایع ظرفشویی به طور کامل توضیح داده شده است.
گاها دیده شده که  افرادی به دلیل این که از سرمایه محدودی برخوردار می باشند جهت  تولید مایع ظرفشویی از یک بشکه 220 لیتری پلی اتیلن  (پلاستیکی) استفاده کرده و مواد را با دست اختلاط کرده تا مایع ظرفشویی تولید شود.
3-جهت ساخت اصولی مایع ظرفشویی می توانیم از میکسر های صنعتی اتوماتیک که منبع آن از جنس پلی اتیلن یا استیل 304 و استیل 316 باشد استفاده  کرد که ساخت مایع ظرفشویی با میکسر اتومات سبب ایجاد کیفیت بالاتری در  محصول نهایی مایع ظرفشویی تولید شده توسط ما می شود.
تجهیزات دیگر خط تولید مایع ظرفشویی شامل پرکن ها و جت پرینتر و دستگاه آب دیونیزه , دستگاه لیبل زن و دیگر تجهیزات لازم  است که در بخش خط تولید مایع ظرفشویی به طور کامل توضیح داده شده است.

تکنولوژی فرمولاسیون مایع ظرفشویی

دانش فنی فرمولاسيون مایع ظرفشویی بر پايه به كارگيری ترکیب سورفكتانتهای آنيونی،کاتیونی, غير يونی و آمفوتری كه نسبت اين آميزه بتواند حداكثر قدرت كف‌كنندگی و پاك‌كنندگی را ايجاد كند در نظر گرفته می شود.

فرمول ساخت مایع  ظرفشویی باید کلیه پارامترها از جمله شرح کامل مواد اولیه مایع  ظرفشویی,تجهیزات مورد نیاز برای تولید,زمان و روش اختلاط مواد اولیه,برآورد  قیمت مایع ظرفشویی و دیگر موارد مهم جهت تولید مایع ظرفشویی را به خوبی توضیح  داده شود.

مایع ظرفشویی تولید شده با داشتن ويژگی هايی مانند قدرت پاك‌كنندگی، امولسيون‌كنندگی، كف‌كنندگي مطلوب می بايست با پوست سازگاريی داشته و باعث تحريكات شديد پوستی نشود.

بدين ترتيب عملكرد مناسب پاک كنندگي  غلظت كم بحراني ميل ، جذب سطحي زياد و قرار گيری مناسب ماده فعال بين دو فاز است كه با ايجاد توازن در بخش هيدروفيل و هيدرفوب ملكول، ميزان درجه اتوكسيلاسيون (در گروه‌هاي سورفكتانت غير يونی) و تاثير بر كاهش كشش سطحي حاصل می شود.

همچنین باید همراه با شرايط فوق پارامترهاي ديگري مانند محدوديت قانوني، بازارپسندي محصول، كارآيي . قيمت نيز باید در نظر گرفته شود.

مهمترین ویژه گی ها و پارامترهای فرمولاسیون مایع ظرفشویی شرکت ما

قدرت پاک کنندگی موثر وبالا


کاملا اقتصادی و مقرون به صرفه


عدم دوفاز شدن مایع ظرفشویی


تاریخ انقضا بلند مدت


مورد تایید بهداشت و استاندارد


استفاده از مواد اولیه جدید


PH خنثی و کاملا ایمن برای پوست دست


عدم ته نشینی بلند مدت مایع ظرفشویی


عدم استفاده از مواد ضد کف و نامناسب مانند CMC و PVA


عدم استفاده از مواد سمی مانند فرمالین و اکسیدان و غیره...


دارای غلضت بالا و ویسکوزیته ثابت


دارای کف بالا, پایدار و متراکم به مدت طولانی


دارای رنگ و شفافیت ثابت


عدم ایجاد لک روی ظروف


آبکشی آسان ظروف


سازگار با محیط زیست


دارای رایحه بسیار خوش


درخشان کننده و حذف بد بوی ظروف

برسی پارامترهای مختلف فرمولاسیون مایع ظرفشویی

در اینجا قصد داریم جهت افزایش اطلاعات مطالعه کنندگان سایت به بررسی ریز اطلاعات پارامترهای مهم در تولید مایع ظرفشویی بپردازیم.

1-قدرت پاک کنندگی مایع ظرفشویی:

از لحاظ ساختاری فرمولاسیون مایع ظرفشویی بایدبا استفاده از سورفکتانت های آنیونیک و کاتیونیک و آمفوتریک و نانیونیکبه لحاظی درصد بندی و تولید گردد که از لحاظ اکتیو یا به عبارتی قدرت شویندگی قادر باشد تا انواع آلودگی , لکه ها و چربی و اضافاات سوخته و چسبیده غذا را کاملا از بین ببرد.

اکتیو:به قسمت فعال سورفکتانت آنیونی اطلاق میشود که در آزمایشگاه های تخصصی توسط روش تیتراسیون پتانسیومتری تعیین میگردد.

2-ازلحاظ اقتصادی:

یک مایع ظرفشویی مناسب باید علاوه بر این اینکه که از لحاظ کیفیت بالا باشد نیازمند این است که از لحاظ هزینه تولید, هزینه های جاری, هزینه های غیر جاری,سود آوری و قیمت تمام شده محصول قابل رقابت  با شرکت های بزرگ و کوچک و کارگاههای مختلف شوینده صنعتی باشد.

کارشناسان و مهندسین ما قادر هستند تا با پشتوانه سالها تجربه و تولید خود کلیه هزینه ها و سود آوری شما را از تولید کارگاهی تا کارخانه ای برآورد نمایند و ریسک سرمایه گذاری شما را به صفر برسانند و به شما کمک نمایند تا بهترین مسیر را در راه موفقیت طی نمایید.

3-عدم دوفاز شدن مایع ظرفشویی:

یکی از بزرگترین مشکلاتی که در تولید محصول مایع ظرفشویی رخ میدهد و بسیار مخرب و جبران ناپذیر است دوفاز شدن محصول تولید به مرور زمان است.دوفاز شدن مایع ظرفشویی عوامل مختلفی دارد که از مهمترین آنها میتوان به استفاده از مواد نامناسب, زمان نامناسب میکس کردن مواد, درصد بندی نامناسب فرمولاسیون مایع ظرفشویی و استفاده نامناسب از نمک و غیره ... در حین تولید اشاره کرد.

به عبارتی محصول تولیدی به مرور زمان یکنواختی غلضت و ویسکوزیته خود را که جزو مهمترین عوامل در نزد مشتری است از دست میدهد و محصول از لحا ظاهری در بالای قوطی مایع ظرفشویی آبکی و شل است و در قسمت پایین مایع ظرفشویی به صورت نسبتا ویسکوزتر و همراه با تعغیر محسوس رنگ و ته نشینی است.

خیلی از تولید کنندگان به دلیل استفاده از فرمولاسیون مایع ظرفشویی نامناسب اقدام به تولید نمودند و بعد از بسته بندی و روان کردن جنس به بازار پس از مدتی با تعغیر رنگ و دوفاز شدن محصولشان روبرو شدند که این علاوه بر به خطر انداختن آبروی برند و محصول آنها باعث برگشت محصول فروخته شده و ضرر مالی به آنها شده است.

مفتخر هستیم با سالها تجربه و تحقیق موفق در امر را اندازی انواع خط تولید مایع ظرفشویی (ریکا) بهترین و به روز ترین فرمولاسیون های مایع ظرفشویی را بدون کوچکترین ایرادی با قیمت تولید ارزان و غلضت و کیفیت بالا به شما ارائه کنیم .

4-تاریخ انقضاء:

از دیگر ویژگی های مورد اشاره در فرمولاسیون ساخت محصولات ظرفشویی میتوان به تاریخ انقضاء آنها اشاره کرد. از آنجایی که مایع ظرفشویی بعد از تولید و بسته بندی روانه بازار میشود ممکن است در فروشگاهها و مکان های فروش تا مدت ها بماند و به مرور زمان ترکیبات استفاده شده در تولید مایع ظرفشویی ممکن است دچار فساد و قارچ و رشد باکتری و در پی آن ایجاد بوی نامطبوع گردد که برای جلوگیری از مواد نگهدارنده استاندارد متناسب با مایع ظرفشویی باید استفاده نمود .

5-مطابق با استانداردهای ملی و بهداشت و محیط زیست:

در فرمولاسیون مایع ظرفشویی باید مواد اولیه مورد استفاده در تولید مایع ظرفشویی,روش ساخت مایع ظرفشویی,آب استفاده شده, تاثیرات پوستی, قدرت پاک کنندگی و لکه بری مایع ظرفشویی به نحوی باشد که مطابق با استانداردهای ملی و بهداشت باشد و در عین حال بتواند پارامترهای مورد نیاز جهت مجوزات محیط زیست را هم به دست آورد.

6-مواد اولیه مناسب:

مهمترین پارامتر در تولید و ساخت مایع ظرفشویی استفاده از مواد اولیه مناسب و منطبق بر علم روز است.

انتخاب ماده اولیه مناسب بسیار در کیفیت مایع ظرفشویی تاثیر گذار است .در یک فرمولاسیون جدید مایع ظرفشویی باید انتخاب مواد اولیه به نحوی باشد که مبتنی و موازی با دانش روز تولید مایع ظرفشویی باشد و موادی در فرمولاسیون استفاده شود که کارایی و عملکرد مورد نظر ما را فراهم نماید.

دربعضی موارد دیده شده که بعضی افراد اقدام به تهیه فرمول مایع ظرفشویی از افراد غیر متخصص  یا سایت های فروش اینترنتی فرمول میکنند و در فرمولاسیون آنها از موادی استفاده شده که اصلا کارایی لازم را برای مایع ظرفشویی ندارد و گاها فرمول هایی با مواد اولیه نامناسب را به اسم فرمول مایع ظرفشویی به آنها می فروشند.

کیفیت سورفکتانت های مختلف مورد استفاده در مایع ظرفشویی به عنوان مثال سورفکتانت های آنیونی (تگزاپون و اسید سولفونیک ) بستگی به شرکت سازنده آن متفاوت است که یکی از بهترین نمونه های آن تگزاپون و اسید سولفونیک مورد استفاده در شرکت پاکسان است .

برای تولید مایع ظرفشویی سعی کنید مواد اولیه را تا میتوانید از شرکت های معتبر و به صورت بشکه و کیسه های پلمپ که دارای تاریخ انقضاء مشخص است بخرید و در صورت نداشتن سرمایه برای خرید بشکه ای و کیسه ای مواد اولیه و نیاز به خرید مواد اولیه در حد کم برای تولید مایع ظرفشویی مواد را از جای مناسب و مورد تایید و تحت نظارت شرکت ما حریداری نمایید.

حتما به فروشنده مواد اولیه قید نمایید مواد اولیه با تاریخ انقضا نسبتا جدید رابرای شما ارسال کند چون استفاده از مواد اولیه تاریخ گذشته و فاسد باعث خرابی محصولات تولیدی شما می شود.

تاریخ انقضاء مواد اولیه مایع ظرفشویی بستگی به نوع مایع یا پودری آن ممکن است از دوسال تا چندین سال متغیر باشد.مواد اولیه به شکل پودر مورد استفاده در مایع ظرفشویی را چه در محل نگهداری فروشنده و در چه در انبار تولید خودتان باید دور از رطوبت نگهداری شده باشد.

7-PH خنثی و ایمن برای پوست:

تعریف:پی‌اچ یا پ هاش (به انگلیسی: PH) به کمیت مهم لگاریتمی گفته میشود که میزان اسیدی یا بازی بودن مواد را مشخص می‌کند.از آنجایی که جهت افزایش قدرت پاک کنندگی از سورفکتانت های آنیونیک مختلف نظیر اسید سولفونیک,اسید فسفونیک و غیره... استفاده میشود و این ماده کاملا PH  اسیدی دارد و برای پوست مضر است باید جهت خنثی کردن تاثیرات آن از مواد قلیایی مانند سدیم هیدروکسید,هیدروکسید پتاسیم,TEA و غیره استفاده نمود تا PH محصول را خنثی نماییم.

درفرمول مایع ظرف شویی ضد حساسیت مثل نمونه های معروف موجود در بازار سعی شده تا مواد با خاصیت قلیایی پایین تر و ملایم تر با پوست مانند تری اتانول آمین استفاده گردد که این امر در عین افزایش کیفیت و سازگاری خوب با پوست باعث افزایش قیمت مایع ظرفشویی ضد حساسیت نسبت به مایع ظرفشویی معمولی شده است.

میزان درصد استفاده شده از سورفکتانت های آنیونیک اسیدی و مواد خنثی کننده قلیایی باید به نحوی باشد که علاوه بر تامین اکتیو مورد نظر از لحاظ محیط اسیدی و بازی PH=7 شود.

علت آن هم این است که در این پی اچ از نظر اسیدی و بازی کاملا محصول مایع ظرفشویی خنثی و مانند پی اچ آب که عدد 7 است بی ضرر و بی خطر است.

8-عدم ته نشینی مایع ظرفشویی:

از بدترین و متداول ترین اتفاقاتی که در تولید مایع ظرفشویی اتفاق می افتد ته نشینی مایع ظرفشویی در قوطی های محصول میباشد که چه به لحاظ ظاهر و چه کیفیت بسیار نامناسب است که به بررسی آن می پردازیم.

1-از جمله این عوامل عدم درصد دقیق کلرید سدیم و مصرف بیش از حد در فرمولاسیون مایع ظرفشویی در زمان غلضت دهی از مهمترین عوامل ته نشینی در مایع ظرفشویی بعد از تولید و بسته بندی به مرور زمان است.

2-میزان استفاده از کلرید سدیم باید در فرمولاسیون به نحوی باشد که با سورفکتانت های مختلف مخصوصا سورفکتانت های آنیونیک اسیدی مانند اسید سولفونیک و غیره از لحاظ درصد در تضاد نباشد وگرنه به علت این تضاد به مرور زمان منجر به ته تشینی می گردد.

3-استفاده از مواد اولیه نامناسب مانندپلی ونیل الکل (PVA), کربوکسی متیل سلولز سدیم (CMC), هیدروکسی پروپیل متیل سلولز (HPMC) و دیگر مواد غلیظ کننده باعث میشود که به مرور زمان به علت عوامل محیطی و ناسازگاری در فرمولاسیون ته نشینی در قوطی های مایع ظرفشویی شفاف تولید شده قابل رویت شود.

9-عدم استفاده از مواد ضد کف و نامناسب مانند پلی ونیل الکل و سی ام سی:

استفاده از مواد اولیه و غلیظ کننده های دیگر در فرمول ساخت مایع ظرفشویی باعث می شود که کیفیت مایع ظرفشویی کاهش یابد که به تعدادی از آنها اشاره می نماییم.

*کاهش کف: استفاده از مواد غلیظ کننده ماننده پلی ونیل الکل (PVA) که در صنایع چسب سازی استفاده میشود و سی ام سیCMC که یک غلیظ کننده صنایع غذایی است در فرمولاسیون مایع ظرفشویی باعث تاثیرات نامناسبی است که از دیگر تاثیرات این مواد میتوان به کاهش کف سورفکتانت های استفاده شده در فرمول مایع ظرفشویی به علت ایجاد محیطی ویسکوز و چسب مانند اشاره کرد.

*کاهش تاریخ انقضاء: پلی ونیل الکل و سی ام سی علاوه بر کاهش کف و ته نشینی میتواند منجر به کاهش تاریخ انقضاء گردد.

*کاهش اثر مرطوب کننده ها: این مواد میتواند منجر به کاهش اثرات مواد محافظت کننده پوست که به مایع ظرفشویی جهت حفظ رطوبت پوست اضافه می گردد شود.

*کاهش قدرت شویندگی: از آنجایی که شوینده های اصلی سعی در حل نمودن پلی ونیل الکل در خود می نمایند لذا بخشی از قدرت شویندگی خود را صرف این کار میکنند که باعث کاهش اکتیو آنها می شود.

10-عدم استفاده از مواد سمی مانند فرمالین و غیره...

باید در فرمول ساخت مایع ظرف شویی از مواد مناسبی استفاده شود که سمی یا اکسیدان نباشد.از مهمترین مواد مضر و غیر استاندارد که در تولید مایع ظرفشویی استفاده می شود فرمالین است که در اینجا به بررسی آن می پردازیم.

فرمولاسیون مایع ظرفشویی که توسط مهندسین این شرکت ارائه میشود فاقد هرگونه مواد اکسیدان و سمی و فرمالینو غیره است.

از فرمالین در گذشته به علت خواص نگهدارنده و ضد باکتری و میکروب کشی در محصولات مختلف شوینده از جمله مایع ظرفشویی و دستشویی زیاد استفاده می شده است ولی به علت اینکه توسط پوست جذب می گردد و بسیار سرطان زا و مضر است.

در صنایع مختلف شوینده الان از ایزوتیازولین که یک نگهدارنده قوی است و از رشد قارچ ها، باکتری ها و مخمرها در محصولات با پایه آبی جلوگیری می کند استفاده می شود.

طبق استاندارد های جهانی در ترکیبات مایع ظرف شویی باید فاقد هرگونه مواد سمی و اکسیدان و فرمالین و رنگ و اسانس های غیر مجاز باشد.یکی از دلایل استفاده از فرمالین به عنوان نگهدارنده در ساخت مواد شوینده قیمت بسیار ارزان آن و همچنین فراوانی و در دسترس بودن آن در همه جا است.

11-غلظت بالا و ویسکوزیته ثابت:

یکی از مهمترین مشخصه های یک مایع ظرفشویی در نزد مشتری مصرف کننده و خریدار عمده داشتن غلضت بالا و ویسکوزیته مثل عسل برای آن است.

درخیلی از موارد تولید کننده اقدام به تولید مینماید و محصول در زمان تولید دارای غلضت نسبی خوبی است ولی به مرور زمان و در قفسه فروشگاهها بعد از مدتی که میگذرد غلضت نسبی خود را از دست می دهد که عوامل مختلفی بر روی این امر تاثیر گذار است.

برای داشتن یک غلضت مناسب , پایدار و با ویسکوزیته ثابت در طی گذشت زمان به سه عامل اصلی و تاثیر گذار و مهم که عبارت است از ترکیبات مایع ظرفشویی , ترتیب اضافه شدن مواد به میکسر و زمان هم زدن هر ماده در میکسر میتوان اشاره کرد .اگرموارداشاره شده به خوبی رعایت شود محصول تولیدی ما دارای غلضت بسیار بالا و ثابت با گذشت زمان است.

همچنین در تولید مایع ظرفشویی با توجه به استفاده از الکترولیت ها و سورفکتانت های کمکی و آلکانول آمیدهای مناسب که مهمترین آنها کوکونات فتی اسید دی  اتانول آمید است از ویسکوزیته (غلظت) بالایی برخوردار است.

خیلی از تولید کنندگان اقدام به استفاده از مواد غلیظ کننده در فرمولاسیون تولید خود جهت ساخت مایع ظرفشویی ارزان قیمت غلیظ میکنند که این کار بسیار اشتباه است زیرا باعث کاهش کف و قدرت شویندگی مایع ظرفشویی و کدر و ته نشین شدن آن به مرور زمان می شود و در خیلی از موارد با مرجوع شدن جنس خود از طرف خریداران یا عدم خرید مجدد توسط آنها رو به رو شده اند.

مهندسین شیمی ما جهت تولید کنندگانی که نیاز به تولید مایع ظرفشویی صنعتی یا ارزان قیمت دارند به فرمولاسیون جدید و بسیار غلیظ دست پیدا کردند که علاوه بر قیمت بسیار ارزان آن دارای غلضت مناسبی بدون استفاده از مواد غلیظ کننده و با کف مناسب است و رمز این کار در درصد بندی دقیق فرمولاسیون تولید مایع ظرفشویی ارزان قیمت است.

12-دارای کف بالا و متراکم:

یکی دیگر ملاک ها برای خریدار و مصرف کننده مایع ظرفشویی  کف بسیار بالا پایدار و متراکم با عمر حباب زیاد است.از مهمترین مشخصه های تشخیص کیفیت ظاهری در نزد مشتری که نشان دهنده کیفیت است به غیر از غلضت مناسب را میتوان کف بالا به همراه قدرت شویندگی  اعلام نمود.

در تولید مایع ظرفشویی استفاده از سورفکتانت های آنیونیک و کاتیونیک و آمفوتریک خاص همچون سدیم لوریل اتر سولفات و کوکامیدو پروپیل بتائین و سولفوساکسینات ها  جهت ایجاد کف پایدار و ثابت با درصد بندی مناسب میتواند به افزایش عمر حباب کف ایجاد شده و پیرو آن ایجاد کف متراکم و پیوسته طولانی کمک نماید.

13-دارای رنگ و شفافیت ثابت:

یکی دیگر از مشکلاتی که به مرور زمان تولید کنندگان با آن درگیر هستند عدم شفافیت و رنگ ثابت در مایع ظرفشویی تولید شده آنها در پت های شفاف و به مرور زمان است.مایع های ظرفشویی به مرور زمان در پت های بسته بندی شده در ویترین مغازه ها شفافیت و رنگ ثابت خود را از دست میدهند که از نظر خریداران وجالب نیست.

عوامل مختلفی چون نور مستقیم آفتاب , کیفیت رنگ , نوع رنگ , زمان و ترتیب اضافه کردن رنگ در زمان تولید و غیره... جزو مهمترین عوامل در تعغیر و کمرنگ شدن مایع ظرفشویی به مرور زمان هستند.

از عوامل مهم کدر و غیر شفاف شدن مایع ظرفشویی نیز میتوان به استفاده از مواد اولیه نامناسب, استفاده از غلیظ کننده ها,استفاده بیش از حد از کلرید سدیم,زمان هم زدن نامناسب, آب غیر دیونیزه و غیره... اشاره نمود.

رنگ و شفافیت مایع ظرفشویی فرمولاسیون تهیه شده توسط مهندسین ما کاملا ثابت و بدون تعغیر به مرور زمان هستند.

رنگهای انتخابی بستگی به سلیقه تولید کننده و مصرف کننده متفاوت است اما رنگهای لیمویی,نارنجی,قرمز و سبز بیشترین میزان مصرف را دارند.گاهی بعضی تولید کنندگان جهت داشتن رنگ ثابت و مشخص جهت محصول خود اقدام به ترکیب رنگهای مختلف و به دست آوردن رنگی خاص برای محصول خود می نمایند.

14-عدم ایجاد لک روی ظروف مختلف و شیشه ای:

یک مایع ظرفشویی مناسب از لحاظ درصد ترکیبات و نوع ترکیبات فرمولاسیون باید به نحوی باشد که علاوه بر قدرت پاک کنندگی لازم و همچنین مراقبت از جنس ظروف هیچگونه لک را مخصوصا بر روی ظروف شیشه ای بر جا نگذارد.

15-آبکشی آسان ظروف:

مواد استفاده شده در ترکیب ساخت ریکا باید به نحوی باشد که درعین تامین اکتیو مورد نیاز جهت حذف انواع آلودگی, لکه , چربی و اضافات غذا دارای نسبت مناسب کف باشد تا به راحتی آبکشی و شسته شود.

16-سازگار با محیط زیست:

بر اساس مطالعات و بررسی‌های انجام شده استفاده  از محصولات شوینده و پاک‌کننده از عوامل مهم خطرساز محیط زیست و به خصوص منابع آب است که به صورت  غیرمستقیم سلامت افراد را در معرض خطر قرار می‌دهد.پس از مصرف مواد شوینده ترکیباتی که از طریق شوینده‌ها وارد منابع آب زیرزمینی می‌شوند به طور  غیرمستقیم بر سلامت انسان تاثیر گذار است.

در طراحی فرمولاسیون مایع ظرف شویی باید مواد و ترکیبات موجود در آن به نحوی باشد که علاوه بر دریافت مجوزهای لازم از محیط زیست فاقد کمترین تاثیرات مخرب مواد شوینده بروی محیط زیست یا به عبارتی تا حدودی از مواد اولیه پایه گیاهی استفاده شود.

17-دارای رایحه خوش:

در اینجا به بررسی استفاده از اسانس با رایحه های مختلف بر روی مایع ظرفشویی می پردازیم.

استفاده از اسانس ها در مایع ظرفشویی به دلایل مختلف صورت میگیرد که میتوان مهمترین دلایل آن را حذف بوی مواد شیمیایی استفاده شده در مایع ظرفشویی و همچنین ایجاد یک رایحه خوش جهت لذت مصرف کننده در عین ماندگاری در ذهن او اشاره کرد.

استفادهاز اسانس در تولید مایع ظرفشویی متناسب با سلیقه تولید کننده و مصرف کننده و بستکی به ذائقه محیطی و فرهنگی هر کشوری دارد.در مایع ظرفشویی اسانس لیمو و توت فرنگی و گلها جزو بیشترین مصرف را دارند.

باید یک نکته مهم را یاد آوری کنیم و آن این است که بعضی اسانس ها از لحاظ ساختاری و نوع آنها مناسب مایع ظرفشوی نیستند و درمواردی باعث حتی کاهش ویسکوزیته محصول و شل شدن نسبی آن شده اند.  لذا اگر از جنس اسانس شناخت خاصی ندارید قبل از مرحله اضافه کردن به تولید در حدود یک لیتر از محصول تست نمایید و اگر تاثیری بر محصول مایع ظرفشویی نداشت به صورت کلی و طبق فرمولاسیون به میکسر تولید اضافه نمایید.

18-درخشان کننده و حذف بوی بد ظروف:

یک مایع ظرفشویی با فرمول جدید باید قادر باشد علاوه بر قدرت پاک کنندگی بالا, بوی بد ظروف را از بین ببرد و ظروف مختلف مخصوصا شیشه ای را کاملا درخشان و براق نماید.این نوع مایع ظرفشویی تفاوت بالایی در ترکیبات با مایع ظرفشویی معمولی ندارند فقط تعدادی مکمل با درصد بندی متناسب و دقیق و طبق خصوصیات و کارایی خاص مانند سدیم کربنات , سدیم بی کربنات و سدیم فسفونات و غیره ... به سورفکتانت های استفاده شده در مایع ظرفشویی اضافه میگردد.

در فرمولاسیون مایع ظرفشویی طراحی شده توسط مهندسین این شرکت سعی شده از مواد و ترکیباتی جدید جهت حذف بوی بد ظروف و درخشان کنندگی ظروف استفاده شود.

مسائل مهم در زمان تولید مایع ظرفشویی

1-فرمولاسیون مایع ظرفشویی

یکی از مهمترین مسائلی که باید به دقت به آن توجه نمود استفاده از فرمولاسیون مایع ظرفشویی مناسب و با صرفه اقتصادی است.به علت استفاده از مواد اولیه در مقیاس بالا و همچنین خاص بودن فرمول مایع ظرفشویی و امکان خراب شدن و برش محصول به علت درصد اشتباه مواد اولیه و ترتیب اضافه کردن نامناسب مواد و رعایت نکردن زمان هم زدن و نوع مواد اولیه حتما فرمول مایع ظرفشویی را از شرکت ها و افراد با تجربه تهیه کنید تا متحمل ضرر و نا امیدی در حین تولید نشوید.

2-استفاده از آب دیونیزه

یکی دیگر از مسائل قابل توجه در ساخت مایع ظرفشویی استفاده ازآب مناسب یا به عبارتی استفاده از آب دیونیزه یا فاقد سختی و یون میباشد که در بخش خط تولید مایع ظرفشویی به طور کامل در مورد آن توضیح داده شده است.

برای تولید آب دیونیزه می توانید از دستگاه اسموز معکوس استفاده نمایید.

در تولید محصول مایع ظرفشویی حجم بالایی از آب مصرف می شود و  باید از آب دیونیزه که فاقد املاح و یون های مثبت و منفی است استفاده  نماییم.

به مجموع املاح کلسیم، منیزیم و آهن  که در آب  شهری و آب چاه ها  وجود دارد  سختی آب گفته می شود که عامل اصلی روسوب گذاری آب نیز هستند.املاح و سختی های  موجود در آب می تواند سبب مشکلات زیادی در فرمولاسیون تولید مایع ظرفشویی  از جمله کاهش قدرت کف  کنندگی و قدرت شویندگی محصول مایع ظرفشویی و همچنین  ایجاد رسوب در مایع ظرفشویی بر اثر وجود  کلرید سدیم در مایع ظرفشویی شود.
با  حذف سختی آب مایع ظرفشویی قدرت پاک  کنندگی بیشتری پیدا میکند که این امر باعث کمتر مصرف شدن مایع ظرفشویی در هنگام شستشوی ظروف میشود.
کلر آزاد موجود در آب های تصفیه شده جهت شرب می تواند ظاهر شفاف مایع ظرفشویی را کدر نموده و محصول را  نامرغوب نشان دهد.
همچنین وجود باکتری ها و آلودگی های میکروبی در آب خطرات جبران ناپذیری را ممکن است به مایع ظرفشویی تولید شده توسط شما وارد نماید.

3-استفاده از کلرید سدیم بدون ید

کلرید سدیم از مواد اولیه مصرفی در تولید مایع ظرفشویی که جهت افزایش ویسکوزته مایع ظرفشویی و کاهش قیمت تمام شده محصول تولید شده اضافه میگردد.
حتما توجه داشته باشید که در تولید مایع ظرفشویی از کلرید سدیم خالص یا بدون ید استفاده کنید چون بسیار در غلضت دهی تاثیر گذار است زیرا کلرید سدیم ناخالص حاوی ترکیباتی چون منیزیم ,کلسیم,اهن و منگنز است که بسیار آثار مخربی بر غلضت دهی مایع ظرفشویی در زمان تولید دارند و می تواند باعث کدر شدن و ایجاد رسوب در تولید مایع  ظرفشویی شود.

4-استفاده از مواد اولیه با کیفیت

در بررسی مواد اولیه تولید مایع ظرفشویی توجه به تاریخ انقضاء آنها بسیار مهم است زیرا مواد اولیه دارای تاریخ انقضاء هستند و بهتر است از جای مطمئن خرید نمایید و به فروشنده حتما تاکید کنید مواد اولیه دارای تاریخ انقضاء جدید برای شما بفرستد.

گاهی استفاده از مواد اولیه نامرغوب یا تاریخ گذشته باعث صدمات جدی در تولید و  از بین رفتن محصولات مایع ظرفشویی شده است لذا حتما در زمان تهیه مواد اولیه مایع  ظرفشویی با دقت عمل نمایید و یا با شرکت ما در تماس باشید.

در مواردی تولید کنندگان با این که دارای تجهیزات کامل در خط تولید مایع ظرفشویی هستند اما به علت استفاده از مواد اولیه نامرغوب محصول مایع ظرفشویی ساخته شده توسط آنها کیفیت مطلوبی نداشته است همچنین چنانچه در تولید مایع ظرفشویی از سدیم لوریل اتر نامناسب استفاده کنیم, ویسکوزیته و غلضت پایینی خواهیم داشت.

شرایط ایمنی مصرف کننده مایع ظرفشویی

در تولید مايع ظرفشويی از ترکیب سورفكتانت‌های پايه كه ماموريت اصلی شويندگي و پاک كنندگی و كف‌كنندگی را به عهده دارند و همچنين سورفكتانتهاي كمكي و ثانوی كه خود به تنهايي خاصيت پاك‌كنندگي ندارند ولي در اختلاط باسورفكتانت‌هاي پايه ايجاد كارآيی مطلوب در مايع ظرفشويی نموده و در عين حال وظيفه محافظت پوست و سازگاري با آن را دارد تشكيل شده است.

مايع ظرفشويي معمولاً داراي Ph حدود 6.5 تا 7.5 و ندرتاً بالا مي‌باشد Ph  طبيعي پوست دست انسان حدود 4/5 تا 5/5 است شرايط اسيدي موجود بر روي پوست دست باعث از بين رفتن ميكروبهاي موجود روي آن مي‌گردد.

برخي از گروه‌های آنيونی قوي مانند LABSNa كه قدرت تحريكات پوستی شديدتری نسبت به ديگر گروه‌های آنيونی دارد در تماس مكرر با پوست باعث از بين رفتن حالت اسيدی و چربی موجود در سطح پوست شده و در صورتيكه تكرار و نوبت شستشو زياد باشد حالت اسيدی پوست ترميم نشده و در اين حالت پوست دست دچار بيماريهای گوناگون مانند اگزما و غيره خواهد شد.

بنابراين در تماس مستقيم پوست دست با مايع كه حالت قليايی بر روی آن ايجاد شده می بايست حداقل يك فاصله دو ساعت در نظر گرفت تا پوست PH طبيعي خود را به دست آورد.

به همين دليل برای جلوگيری از بروز اين اشكالات در ساخت مايع ظرفشويی عوامل متعددی از جمله سازگاری با پوست و كاهش اثرات تحريكات پوست در نحوه اختلاط و امتزاج سورفكتانت‌ها در نظر گرفته می شود.

از طرف دیگر نحوه مصرف مايع ظرفشويی نيز در خانواده‌های ايرانی متفاوت است وخانم‌های خانه‌دار معمولاً مقداري از مايع را بر روی اسفنج ريخته و هر بار مقداری ظرف را با آن می شويند و معمولاً اين عمل را تكرار می كنند.

بدين ترتيب مقداری از مايع ظرفشويی بر روي ظروف باقی مي‌ماند كه در صورتی كه به طور كامل آبكشی نشوند بخش باقيمانده می تواند در نوبت بعدی استفاده با مواد غذايی وارد بدن شده و توليد مسموميت خفیف يا ايجاد آلرژی نمايد.

طريقه صحيح شستشو به اين شكل است كه بسته به ميزان ظروف و نوع ماده غذايی مصرف شده مقداری مایع ظرفشويی را در لگن دستشويی به صورت محلول آماده كرده و ظروف در داخل اين محلول خيسانده می شوند. بدين‌ترتيب ماموريت اصلی مكانيزم پاك‌كنندگی سورفكتانتها انجام می شود. 

ترکیبات مایع ظرفشویی (Liquid dishwashing compounds)

به طور کلی مایع ظرفشویی شامل آمیزه چند گروه مختلف است که در اثر ترکیب و واکنش با یکدیگر تولید مایع ظرفشویی می نمایند.

در هر کشور فرمولاسیون مایع ظرفشویی و ترکیبات مورد استفاده از آن با توجه به اقتصاد و تکنولوژی و استاندارد های مشخص شده برای آن فرموله می شود.

در زیر به شرح ترکیبات مختلف مایع ظرفشویی می پردازیم.

1- مواد فعال در سطح یا سورفکتانت (surface Active Agents)

مواد فعال در سطح به دو گروه ذیل تقسیم میشود:

1-سورفكتانت پايه و اصلی  2-سورفكتانتهای كمكي و ثانويه 

مواد فعال در سطح پایه به طور عمده سورفکتانت آنیونی زیر هستند:

گروه آلکیل بنزن سولفات خطی (LABS) مثل آلکیل بنزن سولفونیک اسید خطی
گروه آلکان سولفونات (AS) سدیم آلکیل بنزن سولفونات
گروه سولفات الکل های چرب (FAS)
گروه سولفات گلیکول اتر الکل های چرب (FAEOS)

مواد فعال در سطح که نقش اصلی در ساخت مایع ظرفشویی را دارند می توانند به دسته های مختلف از جمله سورفکتانت آنیونیک, سورفکتانت کاتیونیک , سورفکتانت آمفوتریک و سورفکتانت نانیونیک تقسیم شود که هر یک برای کارآیی خاص خود در فرمول ساخت مایع ظرفشویی استفاده میشوند.

سورفكتانت‌های پايه و اصلی را عمدتا گروه‌های آنيونی تشكيل میدهد كه ماموريت پاک كنندگی  و كف كنندگی و امولسيون كنندگی در محصول را عهده دار هستند.

از مهمترین سورفکتانت های آنیونی میتوان به آلکیل بنزن سولفونیک اسید و سدیم لوریل اتر سولفات اشاره کردکه بیشترین کاربرد را در تولیدمایع ظرفشویی دارند.

آلكیل بنزن سولفونیک اسيد: 

آلكيل بنزن سولفونات خطی يكی از مواد شیمیایی پر مصرف در اكثر فرآورده‌های شوينده مانند پودرهای رختشويی، مایعات لباسشویی و مايعات ظرفشويی است كه  عملكرد شويندگی مناسب همراه با قابليت كف كنندگی مطلوب با قيمت ارزان ايجاد  میكند اين گروه در ايران اكثرا بعنوان  سوركتانت آنيونی در تولید مايع  ظرفشويی بكار می رود که اين ماده در ايران توليد می شود.

آلكيل بنزن به دو صورت شاخه اي (در پتروشيمي آبادان) و خطي در واحد LAB اصفهان توليد مي‌شود. 

الف- آلكيل بنزن شاخه ای يا به اصطلاح DDB  

بایدبدانیم که آلکیل بنزن ها شاخه ای قابل تجزیه و بازگشت به محیط زیست  نمی باشند.

ب:توليد الكيل بنزن خطي يا Lab

آلکیل بنزن سولفونیک اسید خطی با توجه  به ساختار شیمیایی خود در تولید مایع ظرفشویی جزو مواد اصلی است که یکی از مهمترین مزیت های آن به علت وجود ساختار خطی آلکیل بنزن قادر به بازگشت به محیط زیست است.

سدیم لوریل اتر سولفات:(تگزاپون)

از دیگر مواد پر کاربرد در تولید مایع ظرفشویی را می توان به سدیم لوریل اتر سولفات یا تگزاپون اشاره نمود که جزو مواد اصلی یا به عبارتی سورفکتانت آنیونی در ساخت مایع ظرفشویی به حساب می آید.

سدیم لوریل اتر سولفات 

با نام تجاری تگزاپون در غلظت های ۳۰ و ۷۰ در صد در بازار موجود است و تگزاپون در جزو مواد فعال سطحی آنیونی محسوب می شود و از خانواده آلکیل  اتر سولفات ها می باشد.

تگزاپون دارای خاصیت کف زایی خوبی بوده ولی کف آن سبک است و غلیظ نمی باشد. در مجاورت چربی ها از بین می رود و به آسانی در آبهای سخت و معمولی  با کف فراوان حل می شود و با سایر افزودنی ها سازگار است.

همچنین مواد فعال در سطح غیر یونی مثل پلی گلیکول اتر الکل های چرب نیز به عنوان بخشی از مواد فعال پایه به فرمولاسیون مایع ظرفشویی افزوده می شود.

مواد فعال در سطح کاتیونی اثرات بسیار مهمی در ویژگی های فیزیکی و حتی پاک کنندگی در فرمولاسیون مایع ظرفشویی دارند.

مواد فعال در سطح ثانویه
این مواد در حجم کم به فرمولاسیون مایع ظرفشویی اضافه می شوند و باید دانست که این  مواد به تنهایی خاصیت پاک کنندگی مطلوبی ندارند ولی در اختلاط با مواد  فعال پایه اصلی ویژگیهای فیزیکی و کارآیی مطلوب به فرمولاسیون مایع ظرفشویی  میدهند یعنی سبب یکدستی ، افزایش گرانروایی و پایداری کف در مایع ظرفشویی می شوند و در عین حال وظیفه محافظت پوست و ایجاد سازگاری با آنرا به  عهده دارند .
سه گروه مهم مواد فعال در سطح ثانویه:
آلکانول آمیدهای اسیدهای چرب مثل کوکونات فتی اسید دی اتانول آمید
بتائین ها مثل کوکوآمیدو پروپیل بتائین

آمین اکسیدها

هیدروتروپ ها و پایدار کننده های کف در مواد شوینده

پایداری کف از لحاظ مصرف کننده مخصوصا در زمانی که چربی ظروف زیاد است در مایع ظرفشویی بسیار مهم  است و معمولا آن را ملاکی برای کیفیت مایع ظرفشویی می بینند در حالی که کف زیاد به معنی  امولسیون کنندگی و پاک کنندگی بیشتر نیست ولی به طور کلی و عام مشتری نمونه ای که ماندگاری کف ان در طول شستشو بیشتر است را بیشتر ترجیح میدهد.

جهت پایداری کف مورد نظر مشتری با افزودن آلکانول آمیدها و  بتائین ها و آمین اکسیدها تا حد مطلوب نظر مشتری جلب می شود.

2-مواد خنثی کننده (Neutralizing)

از آنجایی که در تولید مایع ظرفشویی از سورفکتانت آنیونی آلکیل بنزن سولفونیک اسید استفاده میشود لذا به جهت تغییر پی اچ مایع ظرفشویی باید از موادی جهت خنثی سازی آلکیل بنزن سولفونیک اسید و رسیدن به پی اچ مورد  یعنی محدوده 6 الی 7 استفاده نمود تا در زمان ظرف شستن و مصرف مایع ظرفشویی تولید شده توسط مصرف کننده آسیبی به پوست وی نرسد.

یکی از پر کاربرد ترین مواد خنثی کننده مورد استفاده در صنعت ایران سدیم هیدروکسید است.در فرمول تولید مایع  ظرفشویی سعی میگردد به جای سدیم هیدروکسید از آلکانول آمین ها مانند تری  اتانول آمین یا دی اتانول آمین استفاده گردد تا در عین کمک به خنثی سازی و امولسیون کنندگی بهتر  شوینده اثرات نامطلوب استفاده از مواد سورفکتانت آنیونی مانند سدیم لوریل اتر سولفات یا آلکیل بنزن سولفونیک اسید بر روی پوست نیز کاهش دهد.

3-نرم کننده ها و مرطوب کننده های پوست (Softener and Humidifier)

با توجه به استفاده از مواد سورفکتانت آنیونیک و مواد سورفکتانت کاتیونیک در ساخت مایع ظرفشویی از  نرم کننده ها برای کاهش اثرات سورفکتانت  استفاده می شود تا با توجه به جذب چربی پوست  توسط مواد در سطح پایه با انجام آب رسانی مناسب به پوست دست مانع از خشکی  پوست و آثاری همچون تورم و اگزما بر پوست گردد و سلامت پوست را حفظ نماید.

گلیسیرین و عصاره ها  به عنوان مهمترین مرطوب کننده پوست در فرمولاسیون مایع ظرفشویی به جهت کاهش اثرات خشن سورفکتانت ها استفاده می شود.هر چند علاوه بر استفاده از مواد نرم کننده و مرطوب کننده پوست در مایع ظرفشویی باید به پی اچ سازگار با پوست مایع ظرفشویی نیز توجه شود.

4-پر کننده ها یا فیلر ها (Fillers)

با توجه به اهمیت قیمت اقتصادی در بحث تولید مایع ظرفشویی توسط کارخانه ها و تولید کنندگان از مواد جانبی جهت کاهش قیمت استفاده میشود که میتوان به سولفات ها و کلرید سدیم به عنوان مهمترین پر کن ها در تولید مایع ظرفشویی اشاره نمود.

5-مواد افزودنی جانبی (Additives)

در ساخت و تولید مایع ظرفشویی از عصاره ها و رنگ ها و اسانس ها به عنوان مواد افزودنی در جهت کاربرد های خاص هر کدام استفاده میگردد.

در مایع ظرفشویی رنگ ها نقش زیبا کردن محصول را دارند و همچنین از اسانس ها به جهت ایجاد رایحه خوش و کم کردن بوی سورفکتانت ها استفاده میشود.

مصرف رنگ ها در مایع ظرفشویی سلیقه ای است و بستگی به خود تولید کننده دارد.

همچنین مصرف اسانس در مایع ظرفشویی هم بستگی به سلیقه تولید کننده و مصرف کننده دارد.

6-نگهدارنده ها (preservatives)

یکی از مواد مهم در تولید مایع ظرفشویی استفاده از نگهدارنده ها به جهت ماندگاری بلند مدت محصول مایع ظرفشویی و جلوگیری از فساد و بوی نامطبوع مایع ظرفشویی بعد از گذشت زمان است.

مواد تشکیل  دهنده مایع ظرفشویی مستعد آلودگی میکروبی نیستند ولی در عین حال  برای جلوگیری از رشد قارچ و باکتری در بلند مدت یعنی بین حدود 2 تا 3 سال  ما میتوانیم از مخلوط متیل ایزوتیازولینون و کلرو متیل تیازولینون به عنوان  یک نگهدارنده قوی در فرمولاسیون تولید مایع ظرفشویی استفاده نماییم.استفاده از نگهدارنده در مایع ظرفشویی مانع از ایجاد بوی نامناسب و همچنین تغییر ظاهری محصول مایع ظرفشویی میشود.

اسید سولفونیک در فرمولاسیون تولید مایع ظرفشویی

توليد و ساخت مايع ظرفشويی بر اساس آلكيل بنزن سولفونيک اسيد به دلیل قيمت ارزان آن رايج ترين و آسانترين روش توليد مايع ظرفشويی است.اسیدسولفونیک با توجه به قدرت پاک کنندگی و چربی بری بسیار بالای آن در اکتیو (قدرت شویندگی) مایع ظرفشویی بسیار موثر است و جزو مواد اصلی در فرمولاسیون مایع ظرفشویی به حساب می آید.

كيفيت مايع ظرفشويی بصورت شفاف بيش از انواع ديگر آن مورد پسند مصرف كننده است بنابراين در صورتيكه سولفونيک اسيد با سود خنثی گردد اين ملح تا حداكثر 30 درصد قابليت انحلال در آب دارد و با توجه به اينكه ملح حدود 13 درصد آن در دمای حدود 5 درجه سانتيگراد کدر میشود. لذا برای كاهش كدورت از انواع هيدروترروپها مانند اوره، سديم الكيل آميدها جهت تثبيت كف و محافظت از پوست بعنوان سورفكتانت كمكی در فرمول استفاده مي‌شود.

براي افزايش ويسكوزيته از الكتروليتهايی مانندسديم كلرايد، سديم سولفات و منيزيم سولفات نيز استفاده مي‌شود. كاربرد اين الكتروليتها محدود بوده و در اثر افزايش بيش از حد غلظت مايع ظرفشويي شكسته شده و مايع دو فاز مي گردد.

يكي از مشكلات اساسی مايع ظرفشويي فقط بر اساس LABSNa درجه Lrriitation بالاي آن است كه قدرت چربی گيري زيادی از سطح پوست داشته و در اثر مكرر مصرف پوست را خشک و با مشكلات جدي روبرو مي‌كند.لذااسنفاده از مواد کمکی جهت تامین چربی پوست و همچنین حفظ رطوبت پوست می تواند اثرات خشن مایع ظرفشویی را کم کند که در فرمولاسیون ارائه شده توسط مهندسین شرکت ما تمام این موارد دقیق رعایت شده است.

سديم دو سيل بنزن سولفونات با وزن ملكولي 348 معادل  و كشش سطحي محلول يک درصد آن معادل 47 بر سانتيمتر است. كاربرد آن در آب سخت نياز به عامل كمپلكس دهنده و سازنده دارد.

املاح اتانول آمين در فرمولاسیون ساخت مایع ظرفشویی

الكانول آمين‌ها عمدتا اتانول آمين‌ها در ساخت مايع ظرفشويي كاربرد گسترده ای دارند. توليد اتانول آمين‌ها از اتيلن اكسايد و آمونياک رقيق در درجه حرارت و فشار بالا به دست می آيند. مخلوط مونو، دی و تري اتانل آمين‌های حاصله با مقدار اضافی آمونياك و آب را مي‌توان به وسيله تقطير به وسيله تقطير جدا نمود.

مونو اتانل آمين‌ها درجه بازی برابر با آمونياك رقيق دارند و به ترتيب دی و تری آتانل آمين در حد بازی ضعيف تری از آمونياك مايع دارند. بطور كلي درجه بازی اتانل آمين‌ها از مونو به طرف تری كاهش می يابد.

تري , دي , مونو ملح  TEA (تری اتانول آمین) با ميزان 50 تا 60 درصد ماده فعال قابليت انحلال بيشتري در آب دارد.

ويژگی ها و روش‌های آزمون دی اتانل آمين بر اساس استاندارد ملي طي شماره  3564 دارای حداقل 98 درصد دی اتانل آمين و يک درصد مونو اتانل آمين و حداكثر 5/0 درصد تری اتانل آمين می باشد.

ويژگی ها و روش‌هاي آزمون تری اتانل آمين بر اساس استاندار ملي شماره 3565 داراي حداقل 85 درصد تري اتانل آمين و بين 11 تا 15 درصد دي اتانل آمين و حداكثر یک درصد منو اتانل آمين می باشد.

همانطور كه قبلا توضیحی داده شده ملح سديک آلكيل بنزن سولفونيک اسيد داراک نقطه كدورت بالاست. املاح دي اتانل آمين و تری آمين الكيل بنزن سولفونیک اسيد نقطه كدورت پايين تری نسبت به ملح سديک دارند و بنابراين به دليل شرايط اقتصادي و ارزانتر شدن قيمت محصول نهايی جهت كاهش نقطه كدورت معمولا بخشي از اسيد را با سود و بخشي ديگر را با اتانل آمين خنثی می كنند.

در صورتيكه فقط از دی اتانل آمين برای خنثی سازی استفاده می شود  غلظت محصول نهايی كمي بيشتر از غلظت حاصل از محل تری اتانل آمين است. در صورتيكه از تری اتانل آمين به تنهايی براي خنی سازی سولفونيک اسيد استفاده شود فرم پافرنگ تشكيل شده در حدود PH 15000، گذشتن از اين مرحله نيازمند مصرف ميزان زياد تری اتانل آمين خواهد بود كه به دلیل قيمت گران، مصرف دی اتانل آمين را توجيه پذير می كند بنابراين براي كاهش كدورت در مايع ظرفشويی كه مورد پسند مصرف كننده است و با توجه به درجه بازی نوع قليايی بكار رفته برای خنثی سازي معمولا كاربرد اتانل آمين‌ها همراه با سود است.

نمک های معدنی در فرمول تولید مایع ظرفشویی

برای افزايش غلظت كه عامل ديگر رضايت مصرف كننده است كاربرد نمكهای معدنی در حد مجاز می تواند مورد نظر باشد.

ليكن براي جلوگيری از شكستن ويسكوزيته و همچنين جلوگيری از افزايش نقطه كدورت Dr كدری در مايع ظرفشويی بهترين عاملی كه می تواند افزايش ويسكوزيته را به همراه داشته باشد كاربرد آلكیل آميدهاست كه ترجيحا دی اتانل آميد بعنوان افزايش دهنده ويكسوزيته و همچنين تثبيت كننده كف و عامل در جهت حفاظت از پوست مي‌باشد.

گروه آنيونی سولفات گليكول اتر الكل‌هاي چرب (FAEOS)

اين گروه در شامپوی موی سر در سطح كشور كاربرد گسترده دارد. ليكن يكی از مصارف عمده ديگر آن استفاده از درصد مناسب (401) همراه با LABSNa در مايع ظرفشويی است كه در فرمولاسيونهای ايران شناخته شده نيست.

اتر سولفات‌ها به تنهايي در مايع ظرفشويی بدليل كم قدرت خيس كنندگی كاربرد ندارند. در بررسيهای بعمل آمده بهترين قدرت كف كنندگی در برشی از الكل با كربنهاي C12-C14 و تعداداتيلن اكسايد معادل 2 و 3 است. البته ميزان پلی اتيلن گليكول نبايد بيش از 3 درصد باشد. زيرا زيادی اين مقدار می تواند بعنوان يک حلال در محصول نهايی باعث كاهش ويسكوزيته گردد.

در صورتيكه از آميزه LABS و LSES استفاده مي‌شود. مي‌بايست اطمينان حاصل كرد كه LABS با قليايی مناسب كاملا خنثی شده باشد و پس از آن اتر سولفات وارد میکسر تولید مایع ظرفشویی گردد اين عمل بدليل حذف اسيد روي سولفات‌های غير پايه در مقابل اسيد است.

درصد كارآیی نسبت آلكيل بنزن سولفانات و سولفات اتوكسی الكل چرب به نسبت 20 به 80 از نظر افزايش انحلال قدرت كف كنندگی، تلورانس كف و در آب سخت، كاهش تحريكات پوستی و بهينه كردن ويسكوزيته بهترين درصد كارآيی را نشان می دهد كه از كاربرد هر يک از دو ماده به تنهايی بيشتر است.

ذكر اين نكته ضروريت كه در سالهای اخير برای كاهش تحريكات پوستی گروه‌های آنيونی ديگری مانند آلفا اولفين سولفاناتها نيز در فرمولاسيون مايع ظرفشويی كاربردگسترده پيدا كرده اند بگونه ای كه نسبت آميزه‌های الكل اتوكسی سولفاتها، اكيل بنزن سولفانات و آنالوفين سولفانات را از نظر ميزان و درجه تحريكات پوستی از طريق ميزان انحلال پروتئين در اين مواد فعال اندازه گيری كرده اند. كه اين نسبت در جدولي ذكر شده است:

كاهش مقدار عده زئين نمايانگر كاهش موادتحريک كننده پوست می باشد

نسبت الكل اتوكسي سولفات‌ها
آلكيل بنزن سولفانات
آلفااولفين – سولفونات
عدد زئين
2
0


600
2
4
4
520
2
8
0
430
2
6
0
410

در صورتيكه به اين آميزه از گروه‌هاي آنيوني، سورفكتانت‌هاي كمكي مانند بتائين‌ها اضافه شود ميزان تحريكات پوستي بطور چشمگيري كاهش پيدا مي‌كند و اين آميزه در زمره مواد فعال ملايم قرار مي‌گردند. در اينصورت ديگر نيازي به افزايش ماده هيدروتروپ ماننده اوره، سديم گزيلن سولفانات يا سديم تولوئن سولفانات نيست.

ضمنا نقطه كدورت كاهش يافته و پايداری در شرايط مناسب نگهداری بهبود می يابد و ويسكوزيته نيز اضافه میشود.

بطوريكه فقط آميزه الكل اتوكسی سولفات و الكيل بنزن سولفانات در توليد مايع ظرفشويی بكار رود جهت افزايش غلظت از الكتروليت‌هايی مانند سديم كلرايد و سديم سولفات و منيزيم سولفات استفاده میكنيم و در ايران معمولا سديم كلرايد بكار می رود در اينصورت ميزان مصرف اين الكتروليت‌ها نيز محدود می باشد زيرا با افزايش بيش از حد ويسكوزيته محصول شكسته می شود.

آلفا اولفین سولفونات ها در فرمول مایع ظرفشویی

اولفين سولفوناتها ويژگیهای مناسبی از لحاظ پاک كنندگی, خيس كنندگي و امولسيون كنندگی دارا هستند سرعت تجزيه پذيری بيولوژيكی آن بيشتر از آلكيل بنزن سولفونات خطي و حتي بهتر از الكل سولفات است.

آلفا اولفين سولفونات سازگاريی بيشتری با پوست دارند و جهت كاهش تحريكات پوستی در مايع ظرفشويی همراه با جايگزين با LABS مصرف می شوند.

اولفين از شكستن گرمايی موم پارافينی يا اليگومريزاسيون اتيلن با كاتاليت زليگر توليد مي‌شود. اولفينهای حاصل از دارای رنگ بهتر و ناخالصی كمتری می باشند. ناخالصي های حاصله شامل دی سولفونات حدود يك واكنش SO3 با اولفين و خنثی كردن بعدی آن با سود تركيبات هيدروكسی آلكال سولفانات و اولفين سولفونات توليد مي‌كند براي آنگه گروه سولفونات روي كربن اول قرار بگيرد بايد حتما اولفين نوع  بكار برده شود.

دقت در توليد و نوع محصول بايد بگونه ای باشد كه محصول نهايي كمتر حاوی هايدروكسی امكان سولفونات باشد زيرا‌ هايدروكسی امكان سولفونات انحلال پذيری نسبتا كمتری دارند.

كاربرد آلفا اولفين سولفوناتها بيشتر در ژاپن و آسياي جنوب شرقي بوده و در آمريكا در محصولات مصارف خانگي با اتر سولفاتها جايگزين شده است.

در صورتیكه از الكتروليتها استفاده شود. افزايش آمونيوم كلرايدغلظت و ويسكوزيته بهتری نسبت به افزايش سديم كلرايد ايجاد مي‌كند و در صورتيكه از آلكيلول آسيدها استفاده شود، مصرف اولئودی اتانل آسيد ويسكوزيته بيشتری نسبت به گروه كركونات حاصل می كند به منظور افزايش غلظت و كاهش چشمگير حساسيتهای پوستی بجای مصرف گروه كوكونات حتی اسيدهای اتانل اسيد استفاده از كوكواسيد و پروپيل بتائين پيشنهاد میشود.

سورفکتانت های غیر یونی در فرمول ساخت مایع ظرفشویی

دسته ديگری از مواد موثر، مورد مصرف در مايع ظرفشويی هستند. دسته جديدی از اين گروه سورفكتانت‌ها كه به دليل داشتن ريشه طبيعی به عنوان دوستدار طبيعت ناميده می شوند (APB) آلکیل پلي گليكوزيدها هستند.

آلکیل پلی گليكوزيد‌ها در توليد مايع ظرفشويی در سال‌هاي اخير رشد چشمگيری داشته اند آلكليل پلی گليكوزيد‌ها از كندانس الكی با گلوكز و مرحله آبگيری از آن حاصل می شود اين گروه غير يونی در مقايسه با ساير گروههاي غير يونی قدرت كف كنندگی قابل ملاحظه ای دارد و اين نكته بارزی است كه تفاوت اصلی اين گروه غير يونی با ساير گروههای ديگر غير يونی را مشخص می سازد.

كف‌هاي حاصل از الكيل پلی گليكوزيد بصورت حبابهای كرمی و كوچک بوده و به دليل فرم spheric ارجح میباشد. APB در صورتيكه همراه اتر سولفات‌ها بكار روند اين آميزه حجم كف بيشتر و پايداری تری نسبت به ماده ‌آنيونی به تنهايی خواهد داشت.

يكی ديگر از گروههای پر مصرف غير يونی آلكانول آميدهای اسيدهای چرب به ويژه اسيد‌ها 1 تا 1 میباشد. اين ماده به تنهايی خاصيت پاک كنندگی مطلوبی ندارد. اما در اختلاط با ساير گروههای مواد فعال پايه ويژگی های فيزيكی و كارآيی مطلوبیي به مايع ظرفشويی می دهد يعنی سبب افزايش گرانروی و پايداری كف شده و در عين حال وظيفه محافظت از پوست و ايجاد سازگاری با آنرا دارد الكانول آميدها بصورت سوپر و معمولي توليد مي‌شود. در نوع سوپر نوع (1:1) ميزان ناخالص كمتر و آمين آزاد و آن نيز حدود 1 تا 4 درصد است.

نوع سوپر (1:1) از كندانس دی اتانل آمين و فيل استراسيد چرب به دست مي‌آيد.

نوع ريگولار و يا معمولي (1:2) كه از كندانس دی اتانل آمين و اسيد چرب به دست می آيد.

در اين نوع فيبرال آمين آزاد باقيمانده در محصول نهايی بيش از نوع سوپر است در مصرف مايعات ظرفشويی ايجاد اشكال نمی كند زيرا آمين آزاد موجود درسيستم خنثی سازی با LABS وارد عمل می گردد. اين گروه غريونی مقدار كف گروه آنيونی را در آبهای سخت پايدار می كند آلكانول آميدها تقويت كننده كف بوده و بخصوص وقتي همراه با گروههای آنيونی مانند اتر سولفات‌ها كه دارای كف‌های سست با ساختمان Lamellar هستند همراه باشند باعث پايداری كف می گردند. آلكانول اميدها به تنهايی خاصيت دترجنتی و پاک كنندگي ندارند.

آمين اكسايد در فرمول تولید مایع ظرفشویی

اين گروه از واكنش آمين‌ها با هيدروژن پر اكسايد حاصل میشوند كه در آمين می بايست يک گروه زنجيره بلند وجود داشته باشد كه معمولا از چربی به دست می آيد.

آمين اكسايد‌ها به عنوان تقويت كننده كف، افزايش ویسكوزيته و محافظت از پوست در دترجنت‌های مايع كاربرد دارد. چون اين مواد حالت چسبنده دارند در دترجنت های پودری استفاده نمی شوند.

قابليت تقويت كنندگd كف آمين اكسايد در مقايسه با لوريک دd اتانل آميد در آزمون بشقاب شويی در آب با سختي 125 قسمت در ميليون در دمای 46 تا 42 درجه سانتيگراد با محلول 25/0 درصد در فرمول زير نمايش داده شده است.

در فرمولهای پيشنهادی مقادير آنيونی SLES, LABS ثابت و فقط تقويت كننده‌های كف با توجه به جدول زير تغيير مي‌كند. 

18
1-Linear alkyl benzene sulfonic acid
12
2-   Sodium laureth ether sulphate
x
3- Foam Stabilizer                                                                                    
TP 100
4- water

با توجه به تغيير x در فرمول مقايسه مdگردد كه آمين اكسايد در مقادير كمتر هماند آلكیل آميدها اثر می كنند.

مقايسه قابليت تقويت كنندگی آمين اكسايد‌ها و لوريک دی اتانل آميد 

تقويت كننده كف
مقدار x
ميزان شستشوي بشقاب‌ها تا خوابيدن نهايي كف
دي ميتل كو كو آميد اكسايد
48/0
26
دي متيل هيدروژنيت تالو آميد آكسايد
48/0
26
دي ميتل هگزاوسيل آمين اكسايد
48/0
27
بين (2هايدروكسي اتيل) استاريل آمين اكسايد
68/0
20
لوريك دي اتانل آميد
15
25
اسيد چرب گلوكاميد

در مقايسه با مصرف اكيل پلی گليكوزيدها كه در كشورهای اروپايی و آمريكا و همچنين ژاپن رشد چشمگيری داشته است مصرف فني اسيد گلوكاميد محدود به برخی از كشورهاي اروپايی است. 

كاربرد سورفكتانت‌ های آمفوتری بتائين‌ها در مايع ظرفشويی

دارای 2 يا بيشتر از گروه‌های عامل هستند كه بسته به شرايط محيط بتوانند در محلول آبی ديونيزه شده و خاصيت عامل فعال در سطح آنيونی يا كاتيونی را ايجاد می كند كلمه آمفوتر از ريشه يوناني Amphi به معنی گرفته شده است.

طبقه‌بندي اصلي آمفوترها به شرح زير است:

1-بتائين‌ها

2-محصولات بر پايه آليكل ايميدازولين‌ها

يكی از تعغيرات حاصله در فرمولاسيون های مايع ظرفشويی در سال‌هاي اخير كاربرد بتائين‌ها به عنوان سورفكتانت كمكی است كه در كشورهای اروپایی و آمريكایی و ژاپن رو به افزايش است. كاربرد اين ماده باعث كاهش حساسيت‌های پوستی ناشی از گروههای آنيونی می گردد كه روش آن را جهت توليد در قسمت شامپو توضيح داده ايم.

كاربرد بتائين‌ها نيز در توليد مايع ظرفشويی بازارهای فوق بدليل سازگاری با پوست نيز رو به افزایش است.

آنچه  كه فرمولاسيون مايع ظرفشويی نقش اساسی دارد بكارگيری و كارآمدی سورفكتانت  است كه می بايست ضمن در نظر گرفتن مشخصه‌های هر يک به تنهایی، نقش آميزه  درصد اختلاط و همچنين كارآيی اين اختلاط را در چگونگی شستشو در نظر گرفت  اين عوامل همراه با عوامل جانبی تعيين كننده كار آمدی محصول، بازار پسندی  محصول قيمت محصول خواهد بود.

پايداري  كف توسط بتائین يكی از عواملی است كه بر اين كار آمد بود محصول از سوی مصرف كننده در  نظر گرفته میشود در حاليكه الزاما كف زياد به فضاي توانايی پاك كنندگی  بيشتر نيست.

مواد محافظت پوست

مواد فعال در سطح پايه و اصلی از بین برنده چربی بين پوست هستند و اين از بین رفتن چربی پوست دست توسط مصرف مایع ظرفشویی بايد از طريق استفاده از موادی كه توسط بافت‌های پوست جذب شده  از چربی زدايی كامل پوست دست محافظت به عمل آورد و همچنین از طريق كاربرد مواد سورفكتانت يا ثانويه اين مشكل مرتفع میگردد.

یکی از پر کاربرد ترین موادی که در فرمولاسیون مایع ظرفشویی جهت محافظت از پوست دست افزوده میشود گلیسیرین است.

مواد غلظت دهنده

افزايش ويسكوزيته يكی از عواملی است كه توليد كننده در جهت جلب نظر مصرف كننده استفاده میكند كه معمولا الكتروليت‌ها در محدوده معينی بكار میروند.

ولی استفاده از سورفكتانت‌های ثانويه مانند الكانول آميدها و آمين اكسايده‌ها علاوه بر خواص ديگری كه دارند يک دستی و ويسكوزيته مايع ظرفشويی را افزايش می دهند و کمک میکنند تا ویسکوزیته طبیعی تری حاصل شود ولی قیمت تولید را بالاتر میبرند.

در ایران با توجه به رقابت و همچنین غلضت بیشتر نياز به استفاده از الكتروليت مانند نمک (معمولا در ايران از سديم كلرايد استفاده می شود) است همچنین املاح منيزيم اخيرا توسط بسياری از توليد كنندگان ديگر كشورها در فرمولاسيون‌ مایع ظرفشویی كاربرد دارد زيرا اين املاح با پوست سازگارتر است.

هيدروتروپ‌ها

در توليد مايع ظرفشويی به غير از فاكتورهای فوق كه توضيح داده شد يک دستی و پايداری محصول در دماهای پایين نيز مورد نظر است. زيرا در برخی از كشورهای اروپایی كه ميزان مواد فعال بيش از 25 درصد است جهت سازگاری مواد متشكله كاهش ويسكوزيته از موادی كه انحلال پذيری را افزايش می دهد کمک گرفته مي‌شود.

اين مواد اغلب آلكيل بنزن سولفونات‌های سبک مثل سديم پاراتولوئن سولفانات و سديم گريلن سولفونات‌ها هستند.

ويژگي‌های فيزيكی

اسانس‌ها و رنگ‌ها در مایع ظرفشویی جهت زيبايی ظاهری محصول استفاده می شود و بسته بندی مناسب كه در جهت جلب نظر اوليه مصرف كننده میباشد.

ارزيابی عملكرد مايعات ظرفشويی

ارزيابی كار آيی اوليه بر اساس تميز كردن ظروف برنامه ريزی شده است. بدين لحاظ توليد كنندگان در مرحله ابتدايی انتخاب مواد اوليه، اندازه گيريهای فيزيكی شيميایی انجام میدهند.

اين روش‌ها دقيق بوده و قابليت تكرار دارند البته اين مشخصه‌ها تحت شرايط كنترل شده تعريف می شوند مانند غلظت بحرانی مسيل كشش بين دو فاز، پتانسيل ايجاد حساسيت و مشخصه‌های پراكندگی اين فاكتورها به دليل گستردگی توقعات مصرف كننده ممكن است با ارزيابی های مصرف كننده تطابق نداشته باشد ولی اين مرحله میتواند راهنمايی برای هدايت فرمولاتورهای مایع ظرفشویی باشد.

در مرحله دوم برنامه ارزيابی آزمايشگاهی، گسترده تر و روشهای تخمينی كنترل شده برای مصرف كننده مایع ظرفشویی در نظر گرفته میشود.

مراحل آزمايشگاهی میتوانند قابليت پراكندگی/ امولسيون كنندگی افزايش كف، تقويت كنندگی كف، آزمون شستشوی با دست و از نظر ارتباط با مصرف كننده عوامل كارآيی، ايجاد حساسيت‌ها مشخصه‌های قابل پذيريش از نظر شكل ظاهری و زيبايی محصول مایع ظرفشویی را در بر بگيرند.

در مرحله نهايی امتحانات گسترده پذيرش مصرف كننده سم از ديد مقايسه ای و هم از ديد خاص توليد در نظر گرفته می شود. در اين وحله كه مراحل آزمايشگاهی شامل پايداری فيزيكی آزمايشات حتی قابل كنترل، اثرات پاک كنندگی و مراحل و روند به بازار در ارتباط با پذيريش مصرف كننده در ابعاد گسترده تر از كل توليد می باشد. 

در اين مرحله نهای طرحهای مربوط به بررسی ضعف‌ها و قوت های تكنولوژی يک محصول جديد تعبيه مي‌گردد و پاسخهای مربوط به فعاليت‌های تبليغاتی و عوامل ديگر مانند راحتی و زيبايی محصول ارزيابی می گردد تا راهنمايی برای ورود نهايی محصول با بازار مصرف باشد.

 استفاده از سورفكتانت‌ها در فرمول مايع ظرفشويی با توجه به اثر زیست محیطی در ديگر كشورها

فرمولاسيون  مايعات ظرفشويی در كشورهای اروپايی، آمريكا و برخی از كشورهای پيشرفته  آسيايی در حال تغيير است بكار گيری اختلاط مواد فعال كه ماموريت اصلی پاک  كنندگی، تقويت و تثبيت و با پايدار كننده كف و ملايم كننده‌ها را به عهده  دارد پيچيده تر و كار آمد تر می شود.

قابليت  تجزيه پذيری مواد فعال بكار رفته اهميت ويژه ای دارد و يكی از عوامل  ارزيابی سازگاری زيست محيطی است الكل سولفات‌ها، حتی الكل اتوكسيله دارای  قابليت تجزيه پذيري بيش از 90 درصد می باشند.

مسموميت  آبی زيستی در ارتباط با ارزيابی اكولوژيكی در درجه دوم اهميت است زيرا  مواد فعال كه از طريق قابليت تجزيه پذيری زيستی از بين رفته اند ديگر نسبت  به ميكروارگانيسم های آب زيستی مسموميت ايجاد نمی كنند.

در  كشورهاي اروپایی مايعات ظرفشويي موجود در بازار مصرف به دو دسته مايع  ظرفشويی معمولی مايعات ظرفشويی كنستانتره برای استفاده مستقيم و مايعات  ظرفشويی سازگار با پوست تقسيم بندی شده اند.

مايعات ظرفشويی معمولي بيشتر در جنوب اروپا و مايعات ظرفشويی كنستانتره در فرانسه و انگليس كاربرد دارند.

تا  حدود سال 1984 كاربرد اصلی ماده فعال بر اساس LABS و فتی الكل اتر سولفات  بوده ولي به دليل گسترش و تمايل به حافظت از محيط زيست و همچنين سازگاری  بالومپت دست از سال 1992 معمولا امتزاجی از سديم الكان سولفونات‌ها، فني  الكل اتوكسی سولفات‌ها و فنی الكل اتوكسيله‌ها يافتی الكل سولفات‌ها و فتی  الكل اتوكسيله و سولفات‌ها، آلكل پلي گليكوزيدها و بتائين‌ها و همراه با  فتی اسيد الكانول آميدها كاربرد بيشتری پيدا كرده اند.

سورفكتانت‌های آنيونی در اروپای غربی عمدتا FES, FAS, SAS میباشد.

در آمريكا هنوز LABS بدر مايع ظرفشويی استفاده می شود. در ژاپن LABS و اخيرا كاربرد الفا اولفين سولفونات‌ها رو به افزایش است.

تغييرات  در گروه سورفكتانت‌های غير يونی نيز مشهود است بكارگيری فتی الكل  اتوكسيله‌ها به دليل سازگاري مناسب با محيط زيست و همچنين سازگاري با پوست  در حال گسترش است.

آمين  آكسايد‌ها در فرمولاسيون مايعات در كشورهاي اروپايی و آمريكا بكار می رود  ولی درصد مصرف آن رو به كاهش است و تغيير اساسی در استفاده از سورفكتانت  جديد (APG) است كه نخستين بار در سال 1992 (FAGA) فني اسيد كلركاميد‌ها نيز  در توليد مايع ظرفشويی بكار گرفته شده اند. APG در فرمول مايعات ظرفشويی  كشورهاي اروپايی و آمريكا و ژاپن رو به گسترش است ولي (FAGA) در برخي از  كشورهاي اروپايی مصرف دارد.

استاندارد در فرمولاسیون مایع ظرفشویی

 آنچه  كه بر اساس استاندارد ملی شماره 2288 ايران مورد نظر است حداقل ميزان مواد  فعال بر اساس ملح خنثی سولفانات 16 درصد است كه مبنا قرار دادی محاسبه شده  بر اساس وزن مولكولی ملح سديک سولفونات با توجه به ملاحظات وزن مولكولي  سولفونيک اسيد و زنجير الكيل آن معادل 344 مي‌باشد.

در  استاندارد ملي شماره 2288 ايران ويژگيها و روشهای آزمون مايع ظرفشويی  فاكتورهای ديگری مانند محدوديت نداشتن صابون و اكسيدان نيز مطرح است عدم  مصرف پايه‌های صابون بر اساس املاح اسيدهای چرب صرفا به دليل كاربرد دترجنت  های سنتزی در توليد مايع ظرفشويی بر اساس گروههای آنيونی، غير يونی و  آمفوتری است كه ضمن ايجاد لک مناسب و فراوان در حين شستشو بتواند پايداری  كف را در شرايط نامساعد از قبيل چربی زياد بمدت طولانی تری خطرناک در هر  حال بازار پسند بودن مايع ظرفشويی پايداری كف در حين كاربرد بستگی دارد كه  طبيعتا انتخاب نوع مقدار مواد سورفكتانت تعيين كننده نهايی افزايش و  پايداری كف است.

در  صورتيكه DDBS با سود خنثی شود، مقادير ناچيز الكل كه ظرفيتی در سود  مي‌تواند در محصول نهايی ايجاد مشكل كند ميزان ناچيز املاح آلين دو ظرفيت  Fe+ در سولفونيک اسيد بصورت لجن سياه رنگ را سبب می شود كه معمولا با عمل  اكسيداسيون و تبديل يون Fe+ به Fe+ استفاده از ليپوكلريت سديم اين مشكل  مرتفع می گردد.

روش  انتخابی بدين صورت است كه ميزان آب مورد نياز همراه با محلول سود در  راكتور وارد می شود و سپس يک درصد از محلول ده درصد سديم هيپوكلريت اضافه  شده و همزده می شود بعد از آن اسید سولفونیک اضافه شده و همزده می شود تا  بطور كامل حل شود.

حداقل  به مدت 20 دقيقه بايد باقی بماند تا پروس اكسيداسيون كامل گرد. سپس اتانل  آمين يا هر باز الی ديگر برای تكميل خنثی سازي اضافه شده و نهايتا  افزودنيها وارد راكتور مي‌شوند. سديم هيپوكلريت در نخستين مراحل عمل  اكسيداسيون تا اندازه ای از بين می روند پس از افزايش سولفونيک اسيد كليه  مولد رنگی احتمالی موجود در سولفونيك اسيد بيرنگ می شود.

بعد از اين عمل احتمالا مقدار باقيمانده كلر فعال موجود باآمين‌های آلی واكنش داده و ايجاد كلر آمين كه خود پايدار نيست می كند.

محدوديت نداشتن مواد اكسيدان در استاندارد بدين لحاظ است. در برخی از فرمولهای مایع ظرفشویی از عوامل مات كننده استفاده می شود.

اين عامل می تواند بعنوان مثلا يك كوپلی مراستايدل با آكريل آمين يا ديسپرس پلی مرآلكالی غير قابل حل در استايرن باشند.

اكثر فرمولهای مايعات شوينده نسبت به نور حساس هستند. به همين دليل بايد در بسته بندي های مات و كدر به بازار عرضه گردند.

همچنانكه  توضيح داده شد آميزه گروههای مختلف سورفكتانت‌ها ميتواند در بهبود كيفيت و  افزايش كارآيی مايع ظرفشويي موثر واقع شوند يكي ديگر ازاين گروههاي پر  مصرف كاربرد SLES همراه با LABSNa می باشند.

آزمون های  مايع ظرفشويی

1-بو:

معمولا با مايع ظرفشويی اسانس جهت خوشبو كردن مايع اضافه می شود. مايع ظرفشويی با محلول مايع در آب با درجه حرارت 2 60 درجه سيلسيوس نبايد بوی نامطبوعی توليد كند در صورت مصرف اسانس در مايع توليد شده نبايد بوی آن تغيير كند

2-شكل ظاهري:

 بايد به طور يكنواخت بوده و مواد معلق در آن وجود نداشته باشد.

3-رنگ:

نبايد نوع و غلظت رنگ‌هاي مصرفی اثر زيان آوری در سلامتي افراد داشته باشد بايد رنگ مصرفی از نوع رنگ مصرفی خوراكی باشد.

4-حلاليت: 

بايد به سهولت در آب حل شود.

5-بسته بندي:

 مايع بايد در ظروف كاملا سر بسته و مناسب به حد كافی مقاوم بسته بندی گردد تا در هنگام حمل و نقل از ظرف بيرون نريزد.

6-نشانه گذاري:

ظروف محتوي مايع ظرفشويي بايد به طور خوانا با اطلاعات و مشخصات زير نشانه گذاری شوند.

1-نام كارخانه يا كارگاه سازنده وآدرس پستی

2-علامت تجاری يا هر علامت ثبت شده ديگر

3-شماره سری ساخت

4-شماره پروانه ساخت وزارت بهداشت

5-نحوه مصرف با ذكر جمله بهتر است هنگام استفاده از دستكش استفاده شود.

6-وزن خالص

7-شرايط مناسب نگهداری

7-پايداري حرارتی:

 مايع ظرفشويی را در لوله آزمايش به مدت 24 ساعت در دمای 50 درجه نگهداری شود نبايد يكنواختی خود را از دست بدهد.

8-مواد اكسيدان

در يك مايع ظرفشويی نبايد مواد اكسيدان وجود داشته باشد اگر مواد اكسيدان وجود داشته باشد باعث تخريب مواد اوليه ی می شود و برای تشخيص به 2gr مايع ظرفشويی  gr 5/0 يد يد پتاسيم اضافه كرده و در v 100 آب حل می كنيم سپس چند قطره اسيد سولفوريک به آن اضافه مي‌كنيم در صورت حضور اكسيدان رنگ زرد تا قهوه اي كه مربوط به حضور I2 می باشد ظاهر میشود در غير اين صورت اكسيدان وجود ندارد.

9-صابون 

در مايع ظرفشويی نبايد صابون وجود داشته باشد براي تشخيص gr2 از مايع ظرفشویی را در 100 آب حل كرده و به آن چند قطره متيل اورانژ اضافه مي‌كنيم كه در محيط خنثی نارنجی میباشد سپس اسيد سولفوريک يک و يک به آن اضافه می كنيم تا اسيدی شود (محيط قرمز شود) در صورت حضور صابون اسيد چرب هيدروليز شده ظاهر می شود.

10-اندازه گيري PH

PH مايع ظرفشويی بايد بين 5/8 الی 7 باشد. برای اندازه گيری PH متر از دستگاه PH متر استفاده می كنيم براي مايع ظرفشويی از محلول 1% وزن استفاده می كنيم يعنی gr 1 از مايع ظرفشويی را در بالن ژوژه وزن كرده و به حجم 100 می رسانيم.

پی اچ سنج دیجیتال

الكترود شيشه ای براي اندازه گيري PH

سلول متشكل از يک الكترود نشان دهنده شيشه ای و يک الكترود مربع كالومن سير شده است كه هر دو در محلول فرورفته كه PH آن مورد اندازه گيری است الكترود نشان دهنده تشكيل از يک غشای شيشه ای نازک حساس به PH است كه به انتهای يک لوله شيشه اي يا پلاستيكی با ديواره ضخيم جوش داده شده است حجم كوچكی از هيدروكلريک اسيد رقيق سير شده با نقره كلريد در لوله قرار دارد.

يک سيم نقره اي در اين محلول الكترود مرجع نقره/ نقره كلريد را تشكيل می دهد كه به يكی از پايانه‌های وسيله اندازه گيری پتانسيل متصل است. الكترود كالومل به پايانه ديگر وصل می شود.

11-درصد وزني ماده فعال بر حسب ملح خنثي (اکتیو مایع ظرفشویی)

در داخل مايع ظرفشويی فقط مواد فعال آنيونی وجود دارد. برای تشخيص از روش تيتراسيون دو لايه اي استفاده مي‌كنيم.

تيتراسيون به روشي دو لايه اي

اين روش در مورد الکيل بنزن سولفوناتها، اكليل سولفاتها، هيدروكسي سولفاتها، الکيل فنل، الكل چرب اتوكسي سولفاتها، الکيل سولفوسوكيسناتها و همچنين اندازه گيری مقدار مواد فعال يک گروه آبدوست در مولكول به كار برده می شود.

اساس کار

ماده فعال آنيونيک درمحيطی كه شامل يک لايه آبی و يک لايه كلرو فرض است به طريق عيار سنجی حجمی با محلول استاندارد ماده كاتيونيک (بنزوتونيوم كلرايد(هايامين)) درمجاورت يک شناساگر كه شامل مخلوطی از يگ رنگ كاتيونيک (دی سديم برومايد) و يک رنگ آنيونيک (اسيدبلو) می باشد اندازه گيری می شود.

ماده فعال آنيونيک كه به فرم يک نمک است با رنگ كه در كلرو فورم حل شده لايه رنگ صورتی متقابل به قرمز را ايجاد می كند. در طول تيتراسيون بنزوتونيوم كلرايد جانشين دی سديم برومايد شده و رنگ صورتی در لايه كلروفورمی از بين می رود.

رنگ خاكستری به وجود آمده در لايه كلروفورمی نشان دهنده پايان واكنش است. مازاد بنزوتونيوم كلرايد اضافه شده با رنگ آنيونيک تشكيل نمک داده و در لايه كلروفوری حل شده و رنگ آبی پديده می آيد.

روش کار

ml 10 از محلول 1% با داخل استوانه مدرج منتقل كرده و به آن cc 4/0 معرف، cc4/0 اسيدسولفوريک n 5 و حدود a 10 كلروفورم اضافه می كنيم (‌پيپت را هر بار استفاده با مقدار كمی آب شستشو دهيد) سپس در استوانه را گذاشته و محلول را خوب تكام می دهید يک محلول كدر حاصل می شود. سپس آن را با‌هايامين تيتر می كنيم.

در ختم عمل رنگ خاكستري در لايه كلروفورمی ظاهر می شود.