شیرینگ پک:

تونل  های شیرینگ که از سیستم هوای گرم برای بسته بندی استفاده می کنند، عملیات  شیرینگ خود را با استفاده از فیلم هایی که  قابلیت شیرینگ شدن دارند از  جمله PVC ,POF انجام می دهند. جریان هوایی که در داخل تونل  وجود دارد مانع  از ایجاد حباب و برامدگی در فیلم های پلاستیکی می شود.
درجه حرارت  دستگاه, سرعت جریان هوا و سرعت حمل کننده ها (conveyors) همگی توسط سیستم  های کنترل کننده مستقل دستگاه تنظیم می شوند. در واقع ویژگی تونل های  شیرینگ بدین صورت است که سرعت جریان هوا و درجه حرارتی را که در طول تونل  ایجاد می شود با دقت بسیار بالا کنترل می کند.

به  موجب سیستم گرمایشی مناسبی که در هر دستگاه تعبیه شده, میزان برق مصرفی  دستگاه بسیار پایین بوده و در نتیجه به نوعی هزینه ی عملیات بسته بندی نیز  کاهش می یابد. دستگاه شیرینگ پک برای شیرینگ کردن بسته کالاهایی از قبیل  قوطی های کنسروی، بطری های شیشه ای, بطری های ماء الشعیر, بطری های آب  معدنی , میله های فلزی، سرامیک, لوازم منزل و در صنعت کامپیوتر و غیره  استفاده می شود.

سیستم های مهم در دستگاه شیرینگ پک:

برای  انتخاب دستگاه شیرینگ باید بدانیم چه قطعات و قسمت هایی از دستگاه   مهمترین هستند که سازنده دستگاه باید توجه ویژه ای به این قسمت ها کرده  باشد . دستگاه شیرینگ پک شامل 2 قسمت مجزا میباشد :

1) قسمت دوخت دستگاه شیرینگ پک 

کار  اصلی قسمت دوخت دستگاه شیرینگ دوختن پلاستیکی می باشد که نایلون شیرینگ را  دور محصول نگه میدارد تا وارد تونل شیرینگ شود و عمل شیرینگ پک بر روی آن  انجام گردد. این دوخت با سیم دوخت و یا تیغه دوخت انجام می شود و سازنده ها  به 3 نوع مختلف سازنده ها این دوخت را طراحی می کنند:

 الف) دوخت و برش سیمی 

ب) تیغه دوخت و برش آلومنیومی با روکش تفلون صنعتی ضد سایش

ج) تیغه دوخت سیمی با روکش سیلیکون نسوز و تیغه برش در مرکز از جنس HSS  

هر  کدام از این ها کاربرد و موارد مصرف و دوام و قیمت مخصوص خود را دارد و با  توجه به نوع دستگاه و تیراژ مورد نیاز دستگاه شیرینگ و همچنین نیاز شرکت  ها جهت تعمیر و نگهداری آسان تر دستگاه شیرینگ می توانند انتخاب شوند. اما  دوخت و برش سیمی قدیمی ترین نوع برای دوخت پلاستیک هست که اکنون بسیار کم  مورد استفاده قرار می گیرد و به دلیل ایجاد بوی بد سوختن نایلون و نیاز به  تعویض زیاد, در دستگاه های جدید جایی ندارد. تیغه های آلومنیومی با روکش  تفلون صنعتی تقریبا بهترین و ارزان ترین راه برای دوخت و برش پلاستیک در  دستگاه شیرینگ می باشد. استفاده از تیغه برش HSS در فک دوخت دستگاه شیرینگ  برای شرکت هایی اسفاده می شود که تیراژ بالایی دارند و نیاز به حداقل زمان  تعمیر و نگهداری دارند و نمی توانند برای تعویض و یا تعمیر قسمت دوخت وقت  زیادی بگذارند و یا خط تولید را متوقف کنند و البته این سیستم دوخت قیمتی  بالاتر از تیغه های آلمنیومی دارد.

2) قسمت تونل حرارتی دستگاه شیرینگ پک

تونل  دستگاه شیرینگ کار اصلی شیرینگ را انجام می دهد و از مهمترین قسمت های  دستگاه می باشد, تونل حرارتی به وسیله برق و یا گاز و یا هر دو (دوگانه  سوز) گرم می شود و دمای آن به 180 تا 200 درجه سانتیگراد می رسد. 4 مورد  مهم در مورد تونل حرارتی که باید در هنگام خرید دستگاه شیرینگ به آن توجه  نمایید:

1)  نوع گرمایش برای تونل های بیشتر از عرض 60 سانتیمتر حتما گازی باشد .  بدلیل مصرف برق زیاد چنین دستگاه هایی هوشمندانه تر است از دستگاه های  شیرینگ گاز سوز استفاده شود .

2) دستگاه شیرینگ دوگانه سوز باشد (برق و گاز) بدلیل افت فشار گاز در زمستان ها حتما سیستم جایگزین گاز داشته باشد.

3)  المنت های برقی تونل شیرینگ قابلیت تعویض از بیرون تونل را داشته باشد تا  در هنگام کارکرد دستگاه بتوان المنت ها ی دستگاه شیرینگ را در حالتی که  دستگاه روشن است تعویض نمود اگر این قابلیت در دستگاه وجود نداشته باشد در  هنگام تعویض باید دستگاه را خاموش کرد و منتظر سرد شدن آن باشیم که شاید  برای بسیاری از خطوط تولید بسیار هزینه بر باشد.

4)  کوره گاز سوز 2 جداره باشد و حتما از جنس استیل نسوز 309 آفریقای جنوبی  باشد. در غیر اینصورت شاید کوره تونل شیرینگ گازی بیشتر از 6 ماه کار نکند و  هزینه های اضافی زیادی برای شما ایجاد نماید.

5)  در ساخت دستگاه از المنت هایی استفاده شود که در بازار موجود باشد و شرکت  سازنده دستگاه شیرینگ بصورت تخصصی آن را نساخته باشد تا در هنگام خرید  لوازم یدکی دچار اجبار جهت تامین توسط یک تامین کننده نشوید.

6)  فن های تونل شیرینگ حتما از نوع حلزونی و معکوس طراحی شده باشند تا  یکنواختی حرارت در تونل اتفاق افتد و محصول شیرینگ شده یکنواخت و شکیل بسته  بندی شود.

7) استفاده از مشعل های استاندارد گاز سوز با مصرف حداقلی مانند مشعل های ایران رادیاتور و یا مشعل های اروپایی

انواع دستگاه شیرینگ پک:  

 دستگاه شیرینگ پک دستی

دستگاه  شیرینگ دستی دستگاهی است که عمل دوخت و برش پلاستیک به صورت دستی انجام می  شود و از هیچ نوع کمک کننده ای در ساخت آن استفاده نشده (منظور هیچ موتور و  یا جکی به اپراتور برای دوخت و برش کمک نمی کند) و در تونل حرارتی نیز  نوار نقاله ای وجود ندارد. و عملا از حداقل موتور و جک در طراحی آن استفاده  شده است.

دستگاه شیرینگ نیمه اتوماتیک

دستگاه  نیمه اتوماتیک قسمتی از فرایند دوخت و برش را با جک پنوماتیک و اتوماسیون  حداقل از نظر برقی طراحی نموده اند و معمولا عمل دوخت و برش پلاستیک توسط  جک صورت می گیرد که بسته به سازنده های مختلف دستگاه شیرینگ این نیمه  اتوماتیک بودن می تواند متفاوت باشد بعضی از دستگاه های شیرینگ نیمه  اتوماتیک به غیر از دوخت و برش عملیات هدایت محصول به پشت دوخت و نگهداشتن  محصول در پشت قسمت دوخت جهت برنگشتن محصول به هنگام دوخت پلاستیک را توسط 2  جک اضافی دیگر انجام می دهند.

دستگاه شیرینگ اتوماتیک

در  دستگاه شیرینگ اگر دستگاه قابلیت کار بدون اپراتور در مدت زمانی بالغ بر  10 دقیقه را داشت این دستگاه را اتوماتیک می گویند در تعریفی دیگر چنانچه  دستگاه بتواند به خط تولید متصل شود و محصولات را بدون اپراتورو حداقل   تعداد 100 محصول بصورت پشت سر هم و بدون کمک هیچ اپراتوری در زمان 15  دقیقه انجام دهد می توان به آن دستگاه شیرینگ اتوماتیک گفت. این دستگاه ها  قا بلیت اتصال به خطوط تولید را دارا می باشند.

 دستگاه شیرینگ فول اتوماتیک 

دستگاه  شیرینگ فول اتوماتیک دستگاهی است که بتواند مدت زمان بیشتری بدون اپراتور  کار کندحداقل 1ساعت تمام و یا حداقل 300 محصول در این زمان و یا دستگاه  عملیات دیگری مثل چسب زنی کارتن گذاری و یا تغییر اتوماتیک تنظیمات فیزیکی و  نرم افزاری برای تعویض راحت محصولات متفاوت جهت شیرینگ را بصورت اتوماتیک  انجام دهد. تغییرات هوشمندانه سرعت و هوش مصنوعی از دیگر تفاوت های دستگاه  شیرینگ اتوماتیک با دستگاه شیرینگ فول اتوماتیک می باشد.